Undervisningsministeriet har udarbejdet en generel vejledning til, hvordan man kan indtænke IT i undervisningen.
Læs mere her: EMU - IT og medier
Punkterne herunder indeholder for hvert enkelt fag et kort afsnit om, hvordan man kan integrere IT og medier i undervisningen.
IT og medier i madkundskabsundervisningen
Et læremiddel er et materiale, et produkt eller en oplevelse, der bliver anvendt i undervisningen med læring som formål. Faget opererer med et bredt udsnit af lærermidler. Digitale læremidler i madkundskab kan være læremidler, der understøtter læringssituationen ved hjælp af digital teknologi såsom et computerprogram eller et webbaseret program i form af kostberegningsprogrammer, næringsoversigter, opslagsværker om fødevarer på nettet, demovideoer (sådan laver du surdej) etc.
IT og medier i danskundervisningen
Anvendelsen af it og medier er også i danskundervisningen et vigtigt fokusområde. Der skal tænkes både på brug af, læring om og læring med it og andre elektroniske medier. Centralt i overvejelserne for anvendelsen af it og medier i undervisningen står fire temaer:
- Informationssøgning og informationsindsamling
- Produktion og formidling
- Analyse
- Kommunikation, videndeling og samarbejde
IT og medier i håndværk og designundervisningen
Håndværk og design
Håndværk og design benytter sig også af digitale læremidler. Til idegenerering og inspiration er det tit oplagt at bruge internettets enorme billedbase. Også dele af arbejdsbeskrivelser vil kunne hentes på nettet, bl.a. på blogs.
Ved tegninger af ideer kan digitale tegneprogrammer finde anvendelse. Tegneopgavens omfang og præcision kan stille krav til programmernes kompleksitet.
IT og medier i billedkunstundervisningen
I valget af digitale værktøjer skal billedkunstlæreren være opmærksom på, om de tilgængelige programmer kan tilfredsstille de krav, der stilles til arbejdet med it i faget. I begyndelsen vælges enkle male- og billedbehandlingsprogrammer og senere mere avancerede programmer, der giver øgede muligheder og udfordringer, herunder muligheder med multimodale udtryksformer med billedfortællinger med animationer og lyd. Tablets og bærbare computere kan med fordel anvendes i billedkunstlokalet eventuelt sideløbende med andre læremidler og materialer.Mulighederne med digitale værktøjer ændrer sig til stadighed og tilgængelige programmer og applikationer på markedet bør jævnligt undersøges.
IT og medier i matematikundervisningen
It og medier i matematik
Udvikling og brug af digitale færdigheder indgår i faget matematik gennem hele skoleforløbet, især gennem arbejdet med matematiske digitale værktøjer. Digitale værktøjer har forskellige formål i matematikundervisningen. De skal fungere stilladserende for elevernes læring af matematik bl.a. gennem undersøgende arbejde, som hjælpemiddel i løsning af problemer og opgaver, til informationssøgning og til kommunikation om og med matematik. Det er centralt i arbejdet med digitale værktøjer, at de bliver anvendt som elevernes tankeforlænger og ikke tankeerstatter.
IT og medier i fysik/kemiundervisningen
Arbejdet med it og medier er en central dimension i undervisningen i fysik/kemi, både hvad angår elevernes videnstilegnelse fra tekster og undersøgelser, træning af sammenhænge mellem fx faglige begreber og forståelse af simuleringer og modeller til elevernes egne it-produktioner i forskellige repræsentationsformer.
It defineres som informationsteknologi til opsamling, behandling, lagring og udbredelse af information, mens medier i denne sammenhæng er defineret som digitale medier, der forstås som digitalt baserede veje og miljøer for fx information, kommunikation, læring og underholdning. I et lærings- og undervisningsperspektiv understreger sammenstillingen, at der både er fokus på teknologi og kommunikation.
IT og medier i geografiundervisningen
Faget geografi skal i høj grad inddrage informationsteknologiens og de nye mediers mangfoldige muligheder i analyse og beskrivelse af regioner, mønstre og problemstillinger. Data fra både de systematiske discipliner og fra regionalgeografien egner sig godt til elektronisk dataopsamling (datalogning) og databehandling. Som eksempel kan nævnes analyse, sammenligning og grafisk præsentation af statistiske oplysninger fra lande og regioner samt registrering, sortering og præsentation af elevernes egne indsamlede data. Informationssøgning er også en del af geografi, herunder kan særligt anvendes GIS (geografiske informationssystemer).
IT og medier i engelskundervisningen
It er dels et læremiddel, som støtter læringen af de faglige kompetencemål, men det er også en fælles opgave i skolen at hjælpe eleverne til at udvikle it-literacy generelt. It giver nem adgang til både undervisningsmidler (fx læringsspil til engelsk som fremmedsprog), betydningsbærere (fx YouTube-videoer) og redskaber (fx til kommunikation over chat eller til skrivning af tekster). It skal som andre læremidler tænkes ind i undervisning i forhold til, hvad målet for læringen er, og hvordan læringsaktiviteterne frem mod målet organiseres. It er for engelsk et særligt kraftfuldt redskab, idet der er tilbud til alle fagets kompetenceområder.
IT og medier i biologiundervisningen
Biologi
Udvikling og brug af digitale kompetencer indgår i faget biologi og kan understøtte læringsprocesserne i en lang række situationer. Eleverne skal bruge digitalt udstyr til at indsamle og logge data både i laboratoriet og i felten. Kontinuert datalogning kan opsamle informationer om udsving i temperatur, oxygen, CO2, lysintensitet, pH mv. og give eleverne mulighed for at analysere og vurdere data.
IT og medier i tyskundervisningen
Brugen af it i tyskundervisningen åbner skolen for verden og lukker verden ind i skolen. It fremmer ofte elevernes motivation og åbner for samarbejde om fælles projekter og personlig kontakt med andre, der taler tysk. Kvalificeret brug af it og medier kræver dog, at den enkelte lærer gør sig it-didaktiske overvejelser. Læreren må, med afsæt i undervisningens formål og læringsmål, udvælge digitale værktøjer, der understøtter de læreprocesser, som eleverne skal gennemgå. It skal ses som et pædagogisk og didaktisk redskab til forøgelse af udbyttet af undervisningen
IT og medier i natur/teknikundervisningen
Natur/teknologi
I natur/teknologi bruges læremidler til at understøtte den varierede læring. Der kan være tale om meget varierede læremidler, lige fra konkrete genstande, måleredskaber, naturområder, museer og eksterne fagpersoner til mere traditionelle læremidler som bøger og animationer.
it og digitale medier inddrages i faget i form af bl.a. film, animationer, lydoptagelser, digitale kort og GPS, blogs og sociale medier.