Hvis digitale redskaber skal understøtte kvaliteten i det pædagogiske arbejde, kræver det, at der er voksne der interesser sig for og tager del i børns digitale liv.
Digitale teknologier fylder meget i børns liv og spørgsmålet om, hvorfor børn skal udvikle digitale kompetencer er blevet overhalet af det globale mediesamfund, som børnene er en del af.
Børn i dagtilbud er allerede mediebrugere på mange forskellige måder og det stiller derfor nye krav til det pædagogiske personale. Kvaliteten af anvendelsen af digitale teknologier, kan skabes på mange måder, men afhænger af den pædagogiske refleksion og tilrettelæggelse. Og de digitale medier er andet end af sidde med en iPad og spille og styrker ikke i sig selv børns læring. Der er en vigtig læring i at lade børnene udforske de forskellige digitale medier. Det handler om, hvordan man bruger det digitale udstyr og det afgørende er i den voksnes tilgang til mediet.
Børn er ikke født med digitale kompetencer, men de er født nysgerrig og med lyst til at være undersøgende. Børn øver sig i at finde løsninger, samarbejde, at tænke ud af boksen, tænke logisk forholde sig kritisk og være kreativ skabende.
Det er egenskaber vi benytter os af i mange andre sammenhænge og er vigtige for vores videre læring og sociale liv.
Programmering sniger sig stille ind i vores dagtilbud og ses som den nye kulturteknik. Programmering er ikke kun for nørder. Ved at arbejde med programmering med de ældste børn i dagtilbuddet, lærer vi dem at forstå sig på basale principper, som at kunne give og modtage instruktioner. Vi lærer dem vedholdenhed - at fortsætte til løsningen er fundet.
I en digital verden er der behov for, at voksne interesserer sig for og tager del i børns digitale liv. En række digitale forløb, skal inspirere det pædagogiske personale i dagtilbud til at anvende de digitale medier sammen med børnene.
Med kendskab til den digitale teknologis muligheder, kan I her hente inspirations til digitale udtryksmuligheder og derigennem fremme børns evne og lyst til at udtrykke sig kreativt og som fremmer det sociale samspil og det enkelte barns udvikling.
De digitale medier skal ses som en katalysator i det pædagogiske arbejde, og denne forståelse af digitalisering er med til at nedbryde barrierer i arbejdet med at skabe en digitale kultur.
Som et inspiration til hvorledes digitalisering kan understøtte læreplanstemaerne, vil I ved at klikke på linket, se eksempler på, hvordan man kan arbejde med it og medier under de enkelte læreplanstemaer.