Digitale teknologier fylder meget i børns liv og spørgsmålet om, hvorfor børn skal udvikle digitale kompetencer er blevet overhalet af det globale mediesamfund, som børnene er en del af.
Børn i dagtilbud er allerede mediebrugere på mange forskellige måder og det stiller derfor krav til det pædagogiske personale om at følge den teknologiske udvikling. Kvaliteten af anvendelsen af digitale teknologier, kan skabes på mange måder, men afhænger af den pædagogiske refleksion og tilrettelæggelse. Og de digitale medier er andet end af sidde med en iPad og spille og styrker ikke i sig selv børns læring. Der er en vigtig læring i at lade børnene udforske de forskellige digitale medier. Det handler mere om, hvordan man bruger digitale medier, end hvad man bruger.
Børn er ikke født med digitale kompetencer, men de er født nysgerrig og med lyst til at være undersøgende. Børn øver sig i at finde løsninger, samarbejde, at tænke ud af boksen, tænke logisk forholde sig kritisk og være kreativ skabende.
Det er egenskaber vi benytter os af i mange andre sammenhænge og er vigtige for vores videre læring og sociale liv.
Teknologiforståelse i dagtilbud handler om, at børn og voksne leger, eksperimenter med forskellige teknologier i samspil med kreative aktiviteter. Ved at arbejde med bl.a. programmering, kodning samt forståelse af teknologier med de ældste børn i dagtilbud. Vi giver dem en begyndelse forståelse for den teknologi de møder i deres hverdag og den teknologi, som de kommer til at møde i indskolingen.
DR's digitale læringssite
EMU - Læring med inddragelse af IT